Sortowanie
Źródło opisu
Katalog zbiorów
(1)
Forma i typ
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Dostępność
dostępne
(1)
Placówka
Wypożyczalnia Bojszowy
(1)
Autor
Bojarska Marlena
(1)
Cimała Roksana
(1)
Dąbrowski Michał
(1)
Jaciubek Monika
(1)
Kowalski Adam
(1)
Kłak Joanna
(1)
Libura Marta
(1)
Malec Katarzyna
(1)
Ogorzałek Marta
(1)
Skałubiński Bartos z
(1)
Teryks Marta
(1)
Tuszyński Paweł Konrad
(1)
Uman-Ntuk Effiom
(1)
Wiesner Agnieszka
(1)
Woźniczka Katarzyna
(1)
Zemła Mariola
(1)
Żmudzka Elżbieta
(1)
Rok wydania
2020 - 2025
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(1)
Kraj wydania
Polska
(1)
Język
polski
(1)
Odbiorca
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Temat
Prebiotyki
(1)
Probiotyki
(1)
Gatunek
Kompendia i repetytoria
(1)
Vademecum
(1)
Dziedzina i ujęcie
Medycyna i zdrowie
(1)
1 wynik Filtruj
Brak okładki
Książka
W koszyku
(Vademecum Farmaceutyczne)
Podręcznik „Probiotyki i prebiotyki. Kompendium wiedzy dla farmaceutów i lekarzy” z serii Vademecum Farmaceutyczne stanowi zbiór wiedzy o działaniu i zastosowaniu probiotyków i prebiotyków w częstych dolegliwościach, których etiologia może być związana zaburzeniem równowagi mikrobioty. Treść jest oparta o dostępne badania naukowe, w tym wysokiej jakości metaanalizy i przeglądy systematyczne. Podręcznik ma przejrzysty układ, w którym w pierwszej części przedstawiono skład i rolę mikrobioty człowieka, z uwzględnieniem procesów fizjologicznych, w jakie zaangażowane są mikroorganizmy zasiedlające organizm, a następnie opisano skuteczność probiotyków i prebiotyków w takich wskazaniach jak: wspomaganie antybiotykoterapii, choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), zespół jelita drażliwego (IBS), alergia, nietolerancja laktozy, biegunka, zaparcie, infekcje intymne, zakażenia dróg moczowych, choroba hemoroidalna, eradykacja Helicobacter pylori, wspomaganie układu odpornościowego, łagodzenie objawów depresji, stresu, zaburzeń lękowych, łagodzenie i zapobieganie chorobom wieku dziecięcego. W podręczniku znajdują się liczne tabele, porównujące pod kątem składu, kategorii dostępności, stosowania w określonej grupie wiekowej i warunków przechowywania, dostępne na rynku preparaty zawierające skuteczne w danym wskazaniu szczepy probiotyczne. Ponadto poświęcono odrębny rozdział probiotykom i prebiotykom w żywności. Omówiono popularne produkty zawierające szczepy probiotyczne, w tym jogurty, kefiry, produkty kiszone (m.in. kapustę, kimchi, kombuchę) oraz prebiotyki, takie jak beta-glukany, inulina czy skrobia oporna. Przystępna forma ułatwia uporządkowanie swojej wiedzy, a przejrzysty układ umożliwia szybkie odnalezienie informacji nawet w obecności pacjenta w aptece.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia Bojszowy
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej