Sorting
Source
Katalog zbiorów
(1)
Form of Work
Książki
(1)
Publikacje fachowe
(1)
Status
available
(1)
Branch
Wypożyczalnia Bojszowy
(1)
Author
Bojarska Marlena
(1)
Cimała Roksana
(1)
Dąbrowski Michał
(1)
Jaciubek Monika
(1)
Kowalski Adam
(1)
Kłak Joanna
(1)
Libura Marta
(1)
Malec Katarzyna
(1)
Ogorzałek Marta
(1)
Skałubiński Bartos z
(1)
Teryks Marta
(1)
Tuszyński Paweł Konrad
(1)
Uman-Ntuk Effiom
(1)
Wiesner Agnieszka
(1)
Woźniczka Katarzyna
(1)
Zemła Mariola
(1)
Żmudzka Elżbieta
(1)
Year
2020 - 2025
(1)
Time Period of Creation
2001-
(1)
Country
Poland
(1)
Language
Polish
(1)
Audience Group
Farmaceuci
(1)
Lekarze
(1)
Subject
Prebiotyki
(1)
Probiotyki
(1)
Genre/Form
Kompendia i repetytoria
(1)
Vademecum
(1)
Domain
Medycyna i zdrowie
(1)
1 result Filter
No cover
Book
In basket
(Vademecum Farmaceutyczne)
Podręcznik „Probiotyki i prebiotyki. Kompendium wiedzy dla farmaceutów i lekarzy” z serii Vademecum Farmaceutyczne stanowi zbiór wiedzy o działaniu i zastosowaniu probiotyków i prebiotyków w częstych dolegliwościach, których etiologia może być związana zaburzeniem równowagi mikrobioty. Treść jest oparta o dostępne badania naukowe, w tym wysokiej jakości metaanalizy i przeglądy systematyczne. Podręcznik ma przejrzysty układ, w którym w pierwszej części przedstawiono skład i rolę mikrobioty człowieka, z uwzględnieniem procesów fizjologicznych, w jakie zaangażowane są mikroorganizmy zasiedlające organizm, a następnie opisano skuteczność probiotyków i prebiotyków w takich wskazaniach jak: wspomaganie antybiotykoterapii, choroby zapalne jelit (choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego), zespół jelita drażliwego (IBS), alergia, nietolerancja laktozy, biegunka, zaparcie, infekcje intymne, zakażenia dróg moczowych, choroba hemoroidalna, eradykacja Helicobacter pylori, wspomaganie układu odpornościowego, łagodzenie objawów depresji, stresu, zaburzeń lękowych, łagodzenie i zapobieganie chorobom wieku dziecięcego. W podręczniku znajdują się liczne tabele, porównujące pod kątem składu, kategorii dostępności, stosowania w określonej grupie wiekowej i warunków przechowywania, dostępne na rynku preparaty zawierające skuteczne w danym wskazaniu szczepy probiotyczne. Ponadto poświęcono odrębny rozdział probiotykom i prebiotykom w żywności. Omówiono popularne produkty zawierające szczepy probiotyczne, w tym jogurty, kefiry, produkty kiszone (m.in. kapustę, kimchi, kombuchę) oraz prebiotyki, takie jak beta-glukany, inulina czy skrobia oporna. Przystępna forma ułatwia uporządkowanie swojej wiedzy, a przejrzysty układ umożliwia szybkie odnalezienie informacji nawet w obecności pacjenta w aptece.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Bojszowy
There are copies available to loan: sygn. 61 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again